A

Antioxidanty látky exogenního (přijmuté ze stravy) či endogenního (vyrobené tělem) charakteru eliminující volné radikály poškozující zdraví. Je nutné vzít v potaz, že volné radikály se v těle tvoří bez ohledu na životní styl a typ stravy – jsou finálním produktem přirozených biochemických procesů v těle. Podstatné proto je, abychom měli dostatek antioxidantů, které proti volným radikálům dokáží zasáhnout. Antioxidační síla je vyjádřena číslem na tzv. ORAC stupnici. Mezi nejsilnější endogenní antioxidanty patří glutathion (vyráběný játry), mezi nejsilnější exogenní antioxidanty pak houba „chaga“ (čti čaga) rostoucí na břízách v oblastech sibiřské tundry. Na ORAC stupnici vévodí s číslem 3.655.700. Ve srovnání s touto houbou jsou např. lesní borůvky na úrovni 2.450.

ORAC stupnice – výběr

2015-01-22_09-24-55

D

DDD je zkratkou pro Doporučenou Denní Dávku. Uvádí se obvykle v procentech a vyjadřuje jaké množství konkrétní živiny přijmete v definovaném množství potraviny. V anglicky mluvících zemích se můžete setkat se zkratkou RDA (Recommended Dietary Allowance) nebo RDI (Reference Daily Intake), která vyjadřuje to samé. POZOR – DDD nezohledňuje biovstřebatelnost z konkrétního zdroje, tzn. kolik tělo dokáže konkrétní živiny z daného produktu využít!  Dalším důležitým faktem je skutečnost, že doporučené denní dávky jsou značně podhodnocené a vůbec se tak nedá konstatovat, že by konzumace vitamínů a minerálů v potravinách nebo potravinových doplňcích v množství odpovídajícím 100% DDD měla pro lidský organismus léčivý účinek. Terapeutické (léčivé) dávky většiny vitamínů a minerálů jsou ve většině případů dvaceti a více násobné!

Aktuální doporučené denní dávky (DDD) vitamínů a minerálů

DDD