Ananas


Obsahuje zhruba 70% (až 88%) vody, 8 – 18% cukrů, 0,3 – 0,8% kyselin, 0,2 – 0,5% bílkovin, 0,25% minerálních látek a kolem 12 mg vitamínu C. Převařený ananas (kompot), skladovaný po mnoho měsíců, má úbytek až 60% svých vitamínů a je z větší části ochuzen o bromelain, jenž se stačil zčásti rozložit. I z tohoto důvodu doporučujeme konzumovat ananas čerstvý nebo právě mražený. Dále je tu přítomen proteolytický (bílkoviny štěpící) enzym bromelain ve vysoké míře, a tak je ananas jedním z nejlepších přírodních léčiv.

Bromelain pracuje pro naše zdraví hned dvakrát: Ve střevech ničí rozbujelá pletiva – doslova sítě bakterií a také cizopasné červy, ale navíc štěpí bílkoviny ve stravě na aminokyseliny. Teprve tyto aminokyseliny totiž prostoupí střevní stěnou do krevního řečiště a dále k zužitkování. Cestou spletí cév navíc přijmou početné stopové prvky – např. železo, zinek, měď.

OvoceSuroviny

Komentář k tomuto typu dat nemožno přidat