Podstatou takové brambory je voda, je jí necelých osmdesát procent (její obsah je vyšší u nových brambor). Dále zde najdeme kolem dvaceti procent uhlovodanů, čili hlavně škrobu a trošku bílkovin a vlákniny. Bílkoviny v erteplích patří mezi ty rostlinné, které naše tělo umí velmi dobře využít. V zemácích je, navzdory obecnému přesvědčení o pouhé kalorické hmotě, velké množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Za zmínku stojí hlavně draslík, hořčík, vápník a vitamíny B, C, D a K. Obsah tzv. céčka je opravdu slušný (závisí to na stáří a druhu, obecně se uvádí 15 miligramů na sto gramů), ale samozřejmě hodně ho zmizí během tepelné úpravy. Proto je nejlepší při vaření je házet přímo do vroucí vody místo postupného ohřívání. Úplný ideál, z hlediska minimalizace ztrát vitamínu C je var ve slupce a ještě navíc na páře.  Pro změnu nejstravitelnější formou úpravy je pečení celých brambor (čili zase ve slupce).

SurovinyZelenina

Komentář k tomuto typu dat nemožno přidat