Jablko


Přestože jablka neoplývají velkým množstvím vitamínů a minerálů (záleží samozřejmě na odrůdě a rovněž na půdních podmínkách konkrétního sadu), v čem vynikají je obsah rozpustné vlákniny, pektinu a vysokým obsahem polyfenolů – i jejich obsah závisí na konkrétní odrůdě a typy obsažených polyfenolů i na barevnosti slupky. Slupka sama o sobě obsahuje vyšší koncentraci všech tělu prospěšných látek a tak jablka neloupejte! Postačí je důkladně omýt, v případě navoskované slupky pak pomocí kartáčku na mytí ovoce a zeleniny. Pravidelná konzumace jablek má prokazatelné účinky na kardiovaskulární zdraví, regulaci krevních cukrů (díky pektinu, který zpomaluje uvolnění glukózy do krve), bojuje proti rakovině (především rakovině tlustého střeva a konečníku) a poskytuje úlevu od typických příznaků astmatikům.

Obsah živin

vitamín C – 7%

OvoceSuroviny

Komentář k tomuto typu dat nemožno přidat