Vzhledem ke značnému množství karotenu jsou lilky vydatným zdrojem provitaminu A. Kromě toho obsahují řadu dalších důležitých vitaminů: například B3, známý také jako vitamin PP, který je nutný pro tvorbu hormonů estrogenu, progesteronu, testosteronu, kortizonu a dalších. Vždyť také Arabové a Španělé považovali baklažány za afrodiziakum.
Dále je v lilku vitamin B6 (pyridoxin), který je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému, vitaminy B5 a B9 a malé množství vitaminu C.  Je také výborným zdrojem draslíku, v tomto směru předčí i zelí, cibuli, mrkev a salát. Obsahuje i řadu dalších minerálů a prvků, například železo, hořčík, zinek a mangan.  V baklažánech je kolem devadesáti procent vody, jsou proto vynikající součástí diet na hubnutí. Sto gramů baklažánu má pouhých 35 kcal. Baklažán výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi, brání lámavosti drobných krevních kapilár, díky vysokému obsahu pektinů příznivě zlepšuje peristaltiku stav střevní mikroflóry a má rovněž antioxidační účinky – obsahuje látky, které likvidují nebezpečné volné radikály podporující vznik rakoviny.

SurovinyZelenina

Komentář k tomuto typu dat nemožno přidat