Známe dvě formy vitaminu K: K1 – se nachází v rostlinách, jako například v listové zelenině, vitamin K2 je přítomen v potravinách živočišného původu a fermentovaných potravinách. Hlavní funkcí vitaminu K je úprava bílkovin tak, aby na sebe mohly navázat vápník. Vitamin K1 je většinou využit v játrech k aktivaci bílkovin vázajících vápník, které hrají roli v ucpávání cév. Vitamin K2 využívá naše tělo k aktivaci bílkovin, které ovlivňují to, kde v těle nakonec vápník skončí. Je rozpustný v tucích.
Obsaženo v
kapusta – 308%, špenát – 188%, petržel zelená – 169%, hrášek – 41%, pórek – 33%, dýně – 30%, brokolice – 21%, chřest bílý – 19%, rajčata – 17%, fazolové lusky – 14%, paprika červená/zelená/žlutá – 7%, rybíz černý – 5%, růžičková kapusta – 5%, fazole červená – 55%, shiitake – 27%, kukuřice – 18%, bambusové výhonky – 18%, zelí bílé – 9%, borůvky – 9%, hlíva ústřičná – 9%, kedlubna – 9%, mungo klíčky – 9%, květák – 9%, česnek – 9%, petržel – 9%, žampiony – 9%, pastinák – 9%, šupinovka – 9%